Mennyi a különbség az izom és a zsírszövet súlya között? És mikortól számít valójában?

Így viszonyul egymáshoz az izomtömeg és a zsírtömeg.

A fogyókúra mellé elkezdtél edzeni, de nem akar lejjebb menni a súlyod? Ha mellette tartod az étrendedet, és érzed is az edzés eredményét, akkor lehet, hogy hazudik a mérleged, de legalábbis nem mondja el a teljes igazságot.

A mérleg ugyanis semmi mást nem mér, csak a súlyodat. Nem mondja meg, hogy ebben a súlyban benne van-e a reggeli két pohár víz, arról sem mesél, hogy egy túl sós vacsora miatt nem tartasz-e vissza folyadékot, ahogyan arról sem, hogy a testsúlyodnak valójában hány százaléka a zsír, és mennyi az izom.

Nehezebb az izom a zsírnál?

Éppen ezért tartják sokan napjainkban már megbízhatatlannak a BMI-t, vagyis a testtömegindex-alapú besorolást, hiszen az nem nézi a test összetételét, csak súly alapján mondja meg, az ember hol helyezkedik el a skálán, és így például bőven vannak olyan testépítők, akik a súlyuk és a magasságuk alapján a kórosan elhízott kategóriába tartoznak, holott egy deka fölösleg sincs rajtuk.

Ennek az az oka, hogy az izom nehezebb a zsírnál, vagyis pontosabban fogalmazva inkább sűrűbb, ami azt jelenti, hogy egy kiló izom lényegesen, akár 15-20%-kal is kevesebb helyet foglal a testen, mint egy kiló zsír, emiatt könnyen megeshet, hogy az edzés hatására úgy változik a tested, és a zsír-izom arányod, hogy az nem látszik a mérlegen.

Amikor az ember edz, kettős folyamat játszódik le a testében, egyfelől a mozgáshoz energiára van szüksége, ezt az energiát pedig a test a zsírból – és részint az izmokból is – nyeri, eközben a mozgás és a fizikai megterhelés hatására az izomrostokban mikrorepedések keletkeznek, melyek a regeneráció során úgy hegednek be, hogy az izom tömege növekszik. Tehát edzés során egyszerre ég a zsír, sérül és nő az izom.

Bővebben